Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

«Наша освіта має стати безбар'єрною», - Людмила Тананайська

  • 59
«Наша освіта має стати безбар'єрною», - Людмила Тананайська

Лідерка руху «Зе!Жінки», голова фракції «Слуга Народу» в Ківерцівській міській раді Людмила Тананайська долучилася до розширеного засідання колегії управління освіти і науки Волинської ОВА. Темою засідання стали «Виклики та стратегії розвитку освіти Волині у 2023/2024 навчальному році». Людмила Тананайська у своєму виступі поєднала теми освіти та безбар’єрності, не оминула й Довідника безбар’єрності, що запроваджено завдяки ініціативі першої леді України Олени Зеленської, яка зробила тему безбар’єрності видимою.

«Зручний простір, зручні послуги, доступність освіти чи роботи –
усе це внесок у спільну перемогу. І коли ми говоримо про освіту, то інклюзія — це насамперед відкрите середовище, у якому кожен і кожна почуваються потрібними і важливими. І це базова норма у сучасному світі. Створення рівних можливостей та вільного доступу до освіти, зокрема освіти протягом життя, а також здобуття іншої професії, опанування додаткових компетентностей – це цілі безбар’єрності в освітньому середовищі», – окреслила Людмила Тананайська.

За словами депутатки та лідерки руху, є три основні цілі в напрямку впровадження безбар’єрності в освіті: це можливість дорослих, молоді та дітей використовувати всі види та форми освіти, забезпечення особливих потреб  для всіх учасників освітнього процесу та створення інклюзивного середовища в навчальних закладах.

«Аби реалізувати ці кроки, потрібно конкретно розуміти, що нам для цього потрібно.
Насамперед – це підвищити кваліфікацію учасників освітнього процесу та створити безбар’єрні  умови під час здобуття освіти. Підвищити мотивацію до навчання фахівців за професіями “асистент вчителя”, “асистент учня”, створити умови для навчання батьків дітей з особливими освітніми потребами,  наповнити бібліотечні фонди спеціальною літературою, адаптованою для осіб з порушеннями зору, слуху, ментальними порушеннями. Забезпечити харчову безбар’єрність у всіх закладах освіти. Наша місія — зробити безбар’єрність сталою суспільною нормою, щоб усі люди були забезпечені рівними можливостями в усіх сферах життя: вільним доступом до освіти, зайнятості, послуг, участі в житті суспільства», – резюмувала Людмила Тананайська
.

У свій доповіді депутатка нагадала учасникам заходу, що в області прийнятий план заходів  на 2023–2024 роки з реалізації  Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Таку ж програму з ініціативи Людмили Тананайської затвердили в Ківерцівській громаді.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber

Коментарі закриті.

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy