Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

На Волині відбулися комітетські слухання за участі аграріїв на тему експорту зернових

  • 101
На Волині відбулися комітетські слухання за участі аграріїв на тему експорту зернових

В обласному центрі стартували слухання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на тему «Логістичні шляхи експорту вітчизняної аграрної продукції суходолом в умовах воєнного стану». Участь у виїзному засіданні взяли народний депутат від «Слуги Народу» Валерій Стернійчук, голова комітету, нардеп від «Слуги Народу» Олександр Гайду, члени комітету, заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, директори найбільших агропідприємств області.

«Дякую голові комітету і всім, хто бере участь у слуханнях. Раніше весь акцент на експорт сільськогосподарської продукції робився на залізничні на морські шляхи, однак зараз все сконцентровано на портах річки Дунай або через сухопутні коридори. Волинь – прикордонний край, і саме тому ми хочемо почути від агровиробників реальну проблематику, з якою вони зіштовхуються, експортуючи збіжжя, і спільно відшукати інструменти для її вирішення», – зазначив Валерій Стернійчук.

Голова аграрного комітету Олександр Гайду побував під час виїзних засідань в багатьох областях України і чув від аграріїв чимало пропозицій, як поліпшити експорт зернової продукції.


«Дія зернового коридору припинена, все навантаження зосереджене на дунайських портах, але зараз їх пропускна здатність під питанням, адже вони зазнають постійних обстрілів з боку агресора. Для нас важливо, як у прикордонній обласні іде робота і як країна може експортувати збіжжя, які є проблеми. Маємо як влада зробити зважені кроки, аби вирішити всі проблемні моменти», – зазначив Олександр Гайду.

Участь у засіданні взяли як великі, так і середні агровиробники області. Усі вони озвучили ті проблеми, з якими стикаються, та пропозиції, як покращити ситуацію.

«Зменшення собівартості логістики – це те, що може допомогти сьогодні агросектору. Є багато рішень, якими пішли аграрії. Вирощують масово соняшник і сою, і сьогодні ми бачимо цю рекордну врожайність на Волині. Однак пшениця збиткова. Кукурудза біля нуля по прибутку, а прибуткові хіба ріпак та соя. Хто не має технологій серед агровиробників, той, на жаль, не зможе вижити. Оптимізація логістики – це виживання середньої ланки агробізнесу», – так окреслив ситуацію на ринку сільського господарства області агропідприємець Євген Дудка.

Верховна Рада вже зробила крок до залучення інвестицій для підтримки аграріїв. Це законодавче підґрунтя для покращення експортної логістики. За словами Валерія Стернійчука, це перший профільний проєкт підтримки аграріїв під час війни.

«Ми сьогодні напрацьовуємо законодавчі ініціативи. Законопроєкт №8025, який нещодавно пройшов слухання і буде винесений в залу, зможе дозволити бізнесу та аграріям, і волинським зокрема, отримати державну підтримку. Кошти надходитимуть від міжнародних партнерів, отримати їх можна через Державний аграрний реєстр. Фінансуватись будуть зернові комплекси, зерновози та нові елеватори – це те, що потрібно для наших сухих портів і для їх функціонування», – зазначив Валерій Стернійчук.

До речі, валове виробництво продукції сільського господарства Волині за 2022 рік в галузі рослинництва становить понад 11 мільярдів гривень, а у галузі тваринництва понад 4 мільярди. Експорт аграрної продукції зріс з 152 млн до 389 млн доларів США. За словами народного депутата Валерія Стернійчука, уже 15 вересня може бути заборона на транзит агропродукції, а тому народні обранці мають час, аби залучити міжнародних союзників до співпраці.

«За підсумками слухань буде враховано пропозиції всіх аграріїв області. Хто не був учасником засідання, зможе їх надіслати членам аграрного комітету. А також скеруємо звернення до Прем’єр-міністра України, аби мати чіткі алгоритми дій, як покращити логістичні шляхи експорту аграрної продукції», – насамкінець заначив Валерій Стернійчук.

На завершення слухань члени комітету оглянули одне із найбільших підприємств агропродукції і ознайомились із сучасними технологіями ведення агробізнесу на Волині

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber

Коментарі закриті.

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy