Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Олександр Салійчук: «Для багатьох переселенців Рівненщина стала новою домівкою»

  • 254
Олександр Салійчук: «Для багатьох переселенців Рівненщина стала новою домівкою»

Про те, як Рівненщина готується до нової хвилі переселенців, розповідає народний депутат України від «Слуги Народу» Олександр Салійчук.

Вочевидь, зима буде складною. Тому на Рівненщині постійно проводять підготовчі роботи в очікуванні людей, котрі змушені залишити свої домівки, тікаючи від війни. В різних громадах області ремонтують об’єкти, в яких будуть мешкати внутрішньо переміщені особи. Навіть в разі масштабної евакуації населення з регіонів, де ведуться активні бойові дії, Рівненщина має фонд житла, який дозволить прихистити біженців.

Робота проводиться титанічна: готують стаціонарні та мобільні пункти обігріву, залучають грантові кошти для облаштування довгобудів, надходить допомога від міжнародних організацій. Зокрема, нещодавно Управління Верховного комісара ООН у справах біженців передало в область матраци, ковдри, подушки, 1300 комплектів постільної білизни та 500 комплектів посуду. І це лише невелика частина тих зусиль, які докладають мешканці Рівненщини – у цьому переконаний Олександр Салійчук.

Важливо не тільки надати прихисток тим, хто втратив домівку у вирі війни, але й організувати побут людей таким чином, щоб їм було максимально зручно.  Всеукраїнський фонд допомоги родинам українських героїв «ДРУГ» отримав 840 якісних ортопедичних «матраців надії» від виробника Zinus, які доправила на Рівненщину корейська логістична компанія EcoviceLogisticsUkraine. У рамках гуманітарної місії планується доставка 80 тисяч матраців у всі області нашої країни.

«Влада на місцях активно працює з тими переселенцями, які вже проживають у територіальних громадах Рівненської області, – каже народний обранець. – Нагадаю, що загалом за час війни Рівненщина прихистила більш ніж 80 тисяч осіб. У нас працюють цілодобові кол-центри для ВПО та Офіс інтеграції переселенців, велика увага приділяється працевлаштуванню людей, завершилося тестування Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, яка дає можливість переселенцям користатися соціальними послугами за місцем свого фактичного перебування. Для ВПО проводяться інтеграційні семінари, а для дітлахів-ВПО – кулінарні та мистецькі майстер-класи».

Важливо і те, що держава реалізовує програми підтримки підприємців, які працевлаштовують біженців. Вже понад 225 роботодавців Рівненщини отримали 4 млн грн компенсацій за надані робочі місця.

«Основне правило для переселенців – вчасно стати на облік, – пояснює Олександр Салійчук. – Заяву про взяття на облік можна подати в електронній формі з використанням мобільного додатка Дія. Адже лише після цього ВПО можуть отримати державну допомогу. А це 3000 грн для дітей та осіб з інвалідністю та 2000 грн для інших осіб».

Нардеп також повідомив, що тепер ВПО на Рівненщині перевірятимуть за адресою проживання. Такі правила ввели задля контролю за дотриманням вимог чинного законодавства. Нарахування соцвиплат припиниться, якщо соціальні працівники не знайдуть ВПО за зареєстрованим місцем проживання. Але кожен може відновити виплати, впродовж десяти днів завітавши до управління соціального захисту і пройшовши ідентифікацію.

Народний обранець зазначив, що на сьогодні у Рівненській області проживають близько 50 тис. переселенців. І Рівненщина готова прийняти більше ВПО. Наразі влада облаштовує 7,5 тис. місць для проживання.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber

Коментарі закриті.

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy