Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Роль спорту в реабілітації військових: у Полтаві відбувся Регіональний спортивний форум ветеранів

  • 164
Роль спорту в реабілітації військових: у Полтаві відбувся Регіональний спортивний форум ветеранів

У Полтаві обговорили головні інструменти для психологічної та фізичної реабілітації ветеранів. Головна мета – надання якісних, комплексних послуг, створення ефективних механізмів повернення ветеранів до цивільного життя.

Понад 120 людей узяли участь у Регіональному спортивному форумі ветеранів. Серед них – військові, представники місцевої та центральної влади, громадських організацій та волонтери. Захід організований Полтавською обласною організацією партії «Слуга Народу» за ініціативи її очільника та народного депутата Олексія Устенка. Також до обговорення долучився народний депутат партії «Слуга Народу» Василь Вірастюк та учасники ГО «Федерація стронгмену України».

«Полтавщина перша прийняла змагання для наших ветеранів. І вони гідно представили Україну на міжнародних змаганнях у Мадриді. Наші спортсмени братимуть участь у Сполучених Штатах в іграх. Соціалізація через спорт дуже важлива, і сьогодні ми обговорювали такі питання, які є проблемними, або ті, де потрібно піднатиснути, щоб військові, повертаючись із фронту, відчували себе потрібними та отримували якісні послуги», – говорить Олексій Устенко.

Василь Вірастюк відмітив, що порівняно з минулим роком дедалі більше ветеранів знаходять себе саме в спорті, попри важкість травм:

«Наша мета – залучити якомога більше ветеранів до занять фізичною культурою і спортом. Тому що, на нашу думку, це є хороший спосіб і механізм їхньої соціалізації і психологічного розвантаження».

Ветеран Артем Погорілий влітку взяв участь у змаганнях «Сильні України» в Полтаві. Після чого взяв участь у міжнародному спортивному фестивалі Арнольда Шварценеггера та разом з іншими ветеранами з України встановив світовий рекорд з адаптивного стронгмена.

«Перш за все це позитивні емоції, які дають можливість забути, що в тебе є якась травма чи ампутація, ти відключаєшся від своїх буденних проблем, які насамперед пов’язані зі здоров’ям. Просто включаєшся в роботу, щоб досягти результату», – поділився ветеран.

Присутні погодилися, що реабілітація ветеранів має бути комплексною. Тому важливо створювати програми, центри, які б забезпечували всі етапи відновлення.

«Ветеранський спорт не можливий без реабілітації загалом. Я рада, що сьогодні в Полтавській області є можливість надавати якісну реабілітацію військовослужбовцям. Я впевнена, що після цієї реабілітації буде простіше залучати ветеранів до спорту, тому що в регіоні сьогодні є всі можливості», – наголосила секретар Полтавської обласної організації партії «Слуга Народу» Валентина Різник.

Голова фракції «Слуга Народу» Полтавської міської ради Антон Ярмолюк підкреслив, що спорт дає людині відчути себе потужним, активним, запускає внутрішні механізми відновлення – і психологічного, і фізичного:

«Паралельно із цим потрібно надавати військовим можливість стати частиною того ком’юніті, тієї спільноти, яка допоможе ментально оздоровлюватися. Ці ком’юніті мають бути централізовані, системні і мати спортивно-реабілітаційний характер».

Валентина Різник розповіла, що сьогодні робота депутатів і організації направлена на те, щоб наші ветерани мали можливість не лише займатися спортом, а і працевлаштуватися. Тому депутати ініціюють відповідні програми.

Депутат обласної ради від партії «Слуга Народу» Олег Хардін наголосив, що депутати повинні пропрацювати з активним бізнесом політику щодо створення робочих місць для ветеранів:

«Їх можна активно залучати в легкій промисловості. Наприклад, якщо в людини є ураження кінцівок, то вона може працювати швачкою, закрійником чи обирати інші професії. Створення робочих місць для ветеранів, їх працевлаштування дає їм відчуття потрібності цьому суспільству, і водночас бізнес закриває потребу в працівниках».

За словами першого заступника голови облради та депутата від партії «Слуга Народу» Олександра Лемешка, кейси, що є в Полтавській області й в окремих громадах, є унікальними для поширення на всю територію України:

«Комплексна програма соціального відновлення осіб з інвалідністю, членів їх родин, прийнята в обласній раді, дає можливість реабілітації всієї родини коштом обласного бюджету. Вона надзвичайно популярна, і мені приємно, що в окремих громадах вона продовжується вже на рівні бюджету громади. На 2024 рік на соціальну підтримку ветеранів у громадах виділено майже 300 мільйонів гривень».

Заступниця голови Полтавської міськради, депутатка Полтавської обласної ради від партії «Слуга Народу» Ольга Величко відмітила, що сьогодні в кожному напрямку важливо враховувати потреби ветеранів:

«Що стосується соціального напрямку, то в місті вже започатковано комунальне підприємство учасників бойових дій. Це центр, своєрідний хаб, ком’юніті ветеранів та членів їх родин, де вони можуть поспілкуватися, обговорити свої проблеми й отримати юридичну та психологічну підтримку».

Олексій Устенко резюмував, що ветеранів ставатиме більше, і потрібно знаходити інструменти, як люди отримуватимуть робочі місця, гідну медичну та психологічну допомогу. Адже саме військовим ми завдячуємо життям, і маємо зробити все, щоб вони відчували нашу вдячність.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber

Коментарі закриті.

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy