Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

єВідновлення на Полтавщині: як люди отримують житлові сертифікати та компенсації

  • 77
єВідновлення на Полтавщині: як люди отримують житлові сертифікати та компенсації

Усього в Україні майже 4,5 млрд гривень компенсації отримали люди за пошкоджене житло за програмою єВідновлення. Серед них і мешканці Полтавщини. Вони ремонтують балкони, замінюють вікна, які повилітали через ракетні удари. Також на черзі ще дві родини, які отримають житлові сертифікати за знищене житло.

З 1 січня 2024 року в Україні подано більше 10 тисяч заявок на отримання коштів за зруйноване житло. З них сформовано понад 4 тисячі житлових сертифікатів. На початок березня 1100 сімей обміняли їх на нові домівки. 

Минулого року, за інформацією Полтавської ОВА, 44 людини отримали кошти для відновлення житла. Продовжуються виплати й цього року.

Новий балкон у кременчужанки Ірини Шутко

Відремонтувати балкон вдалося мешканці Кременчука Ірині Шутко, чия квартира постраждала від ракетного обстрілу торговельного центру «Амстор» у червні 2022 року. Від вибуху постраждав будинок, що розташований поряд. У її помешканні тоді пошкодило вікна та балкон.

Після того, як оговталася від пережитого, родина Шутко почала робити ремонт самотужки. Встановили вікна, залишився лише балкон. Дізнавшись про програму єВідновлення, вирішили нею скористатися.

«Заявку подала через застосунок «Дія». Зробила опис  та додала фото пошкодженого майна. Згодом прийшла спеціальна комісія, обстежила пошкоджений об’єкт і на підставі цього склала спеціальний чекліст. Комісією було вирахувано суму компенсації, яку мала відшкодувати держава для відбудови балкона. Коли отримала кошти, прийшов майстер і встановив балконну раму. До останнього не вірила, що буде відшкодування. Приємно, що є така програма, вона дійсно працює. Звичайно, треба докласти зусиль, але воно того варто. Результат – новий балкон», – розповіла Ірина.

Родина Харченко замінила всі вікна у пошкодженому будинку

16 лютого 2023 року в село Рокитне Кременчуцького району влучила російська ракета. Після третьої ночі Едуард та Ольга Харченко прокинулися від звуків вибухів.

«Я відчув небезпеку. Крикнув жінці – виходимо на вулицю. І тільки-но вийшли, як через хвилину перший вибух, потім другий. Полетіло скло в будинку, двері, дах. Пошкоджені абсолютно всі вікна. Усе побите, розбите, усе у склі. Чудом залишилися живі», – розповідає Едуард Харченко.

Чоловік каже, що самотужки почав ремонт будинку з даху, але, коли дізнався про програму єВідновлення, вирішив подати заявку. І не дарма – отримав майже 200 тисяч гривень компенсації.  

Тієї ночі у селі Рокитне було пошкоджено 10 будівель. 

«Взагалі з 24 лютого 2022 року на території Омельницької сільської ради Кременчуцького району, відповідно до актів комісійного обстеження, зафіксовано пошкодження 17 об’єктів нерухомого майна, де спричинено збитки внаслідок воєнних дій. Але заявку на компенсацію подав лише Едуард Харченко. Була створена комісія, яка обстежила об’єкт. Згідно з розрахунками та відомостями чекліста була виплачена компенсація у сумі 199, 6 тис. грн. Крім цього, сільрада надала родині Харченко матеріальну допомогу в розмірі 80 тис. грн», – повідомив сільський голова від партії «Слуга Народу» Андрій Пирог.

Отримані кошти Едуард Харченко використав на заміну всіх вікон.

«Дуже вдячний, що є така чудова програма. І добре, що вона працює вже зараз, а не після війни», – сказав чоловік.  

Майже 3 мільйони гривень на нове житло 

Державна програма єВідновлення на Полтавщині продовжує діяти та допомагати людям, що втратили житло внаслідок атак ворога.

Так, ще двом жителям області, чиє помешкання було знищене, профільними комісіями погоджено надання житлових сертифікатів: у Миргородському районі – житловий сертифікат на суму 1,2 млн грн та у Гадяцькій громаді – житловий сертифікат на суму 1,4 млн грн.

Документ дасть змогу придбати житло на первинному чи вторинному ринках або інвестувати кошти в обʼєкт на етапі будівництва.

На сьогодні кошти за програмою виплачуються або з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф, або з резервного фонду. Джерелами наповнення є Державний бюджет, Світовий банк, конфісковані активи російських банків в Україні.

«Ми сподіваємося, що міжнародні партнери активно долучаться до програми відновлення в частині реалізації заморожених активів країни-агресора. Наразі наші союзники активно вивчають усі можливі юридичні інструменти для здійснення виплат. Було б справедливо, щоб самі окупанти компенсували завдані руйнування», – зазначив народний депутат, голова Кременчуцької районної організації партії «Слуга Народу» Олексій Мовчан.

Щоб отримати допомогу, потрібно:

  • подати заявку на послугу «Пошкоджене майно» або «Знищене майно» в застосунку Дія,
  • відкрити рахунок єВідновлення в банку,
  • подати заявку на виплату через Дію,
  • дозволити огляд майна для встановлення суми компенсації комісією місцевої влади,
  • дочекатися внесення рішення в Реєстр пошкодженого та зруйнованого майна,
  • отримати гроші на картку єВідновлення,
  • подати звіт про використані кошти.

Якщо комісія призначить виплату від 200 тис. грн, її буде розділено на дві частини. Під час першої виплати ви отримаєте 70% суми, решту — під час другої.

Щоб отримати другу виплату, знадобиться подати звіт у застосунку Дія про проміжні роботи та придбані матеріали.

Гроші можна використати на придбання матеріалів або оплату будівельних робіт.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber

Коментарі закриті.

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy