Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Аграрний сезон на Снігурівщині: депутат Баштанської райради назвав основні проблемні моменти

  • 5
Аграрний сезон на Снігурівщині: депутат Баштанської райради назвав основні проблемні моменти

Снігурівська громада була окупована протягом 9 місяців. Коли Збройні сили України звільняли ці території в листопаді 2022 року, росіяни мінували якомога більше територій. Це були і приватні будинки, поля та навіть кладовища. Наразі над розмінуванням цих територій працюють не тільки піротехніки Миколаївської області, а й багато міжнародних гуманітарних організацій. Депутат Баштанської районної ради від партії «Слуга Народу» Дмитро Вакарь розповів, як триває розмінування та яким чином працюють місцеві аграрії в таких умовах. 

«На сьогодні тільки на території Снігурівської громади було виявлено та розміновано більше тисячі різних боєприпасів. Часто в новинах можна побачити повідомлення про нещасні випадки, коли місцеві жителі не вміють правильно поводитися з такими предметами й зазнають складних травм, а деякі і втрачають життя. Тому місцева влада співпрацює з різними організаціями, що проводять навчання з мінної небезпеки та розповідають і дітям, і дорослим, як потрібно діяти у випадках, коли знаходять боєприпаси або розтяжки», – розповів депутат. 

За даними Снігурівської міської військової адміністрації, лише на території Снігурівської громади близько 10 000 гектарів заміновано. Дмитро Вакарь зазначив, що після звільнення Херсонщини багато місцевих фермерів повернулися з евакуації та відновили свою роботу, але через щільне замінування також є багато нещасних випадків. Крім того, Миколаївщина входить до списку найбільш замінованих областей, а за попередніми підрахунками, для повного розмінування необхідні десятки років. 

«Проблема замінованих територій актуальна для більшості областей України, де тривали бойові дії. Окремою проблемою для України, і Миколаївщини зокрема, є замінування акваторії, що унеможливлює транспортну логістику. Баштанський район – один із найбільш засмічених боєприпасами, проте держава має програму підтримки для аграрних підприємств. Цього року на програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті закладено 3 мільярди гривень. Держава компенсуватиме 80 % вартості розмінування ділянки фермерам, які працюють на власній чи орендованій землі», – пояснив голова облорганізації партії «Слуга Народу», народний депутат Олександр Пасічний.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber

Коментарі закриті.

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy