Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

«Зе!Жінки» Кіровоградщини провели конференцію «Безбар'єрна Україна»

  • 122
«Зе!Жінки» Кіровоградщини провели конференцію «Безбар'єрна Україна»

Україна територія рівних можливостей – під таким гаслом у Кропивницькому відбулась регіональна конференція присвячена питанням безбар’єрності в країні та на Кіровоградщині зокрема.

Просування ідей побудови безбар’єрного простору в Україні належить першій леді Олені Зеленській. Під її патронатом було створено «Довідник безбар’єрності». Ця книга – перше видання в Україні, яке зібрало сучасну лексику для комунікації з різними людьми. Адже було б великою помилкою розуміти безбар’єрність лише як фізичну. Вона буває ще й ментальною.

Щоб обговорити виклики та перспективи розвитку впровадження доступності на конференцію з’їхалися політики, освітяни, соціальні працівники, представники місцевої влади та люди з інвалідністю.

Модераторка заходу, лідерка руху «Зе!Жінки» Кіровоградщини Анна Зарічна зазначила: «Сьогодні жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади. Незалежно від національності, релігії, майнового стану, стану здоров’я. Безбар’єрність – це не створення умов для окремої групи людей. Це, в першу чергу, про універсальний дизайн та про комфортний, дружній простір для всіх. «Ми усі – різні, і нам усім однаково має бути зручно» – це ключовий лейтмотив створення безбар’єрності, де в центрі уваги перебуває людина».

Кіровоградщина підтримала естафету регіонів України й під час конференції була підписана Декларація про підтримку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

«Ми предметно і системно підходимо до створення суспільства без перешкод у надзвичайно складний і воєнний час. Розуміємо, як нам потрібно змінювати стандарти життя і наший навколишній простір. Нам потрібно відновлювати, переосмислювати й переформатовувати стандарти будівництва, і комунальні стандарти, і публічний та соціальний простори. Це ті важливі місця де кожній людині має бути максимально зручно і комфортно» – зазначив начальник Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

Підтримав позицію розуміння важливості безбар’єрності й голова Кіровоградської обласної ради, представник «Слуги Народу» Юрій Дрозд: «Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні діє до 2030 року, проте вже зараз потрібно бачити революційні риси нової безбар’єрної держави. Демонстраційним прикладом створення безбар’єрного простору є додаток Дія, як продукт світового рівня взаємодії держави й громадян. Дія відкрита, зручна та доступна кожному у зручний час.  Україна одна з перших країн, яка впровадила такий програмний продукт у світі, маємо цим пишатись та наслідувати».

По відео зв’язку до конференції долучився народний депутат України – ментор руху «Зе!Жінки» Кіровоградщини Олександр Дануца: «На початку року 3 лютого набув чинності Проєкт Закону про приєднання України до Марракеського договору про полегшення доступу сліпих, осіб з порушеннями зору або іншими обмеженнями з причин інвалідності сприймати друковану інформацію. Це ініціатива Президента України Володимира Зеленського – ми прийняли цей закон і він вже вступив у дію. Також в цьому році плануємо прийняти законопроєкт 5344 – про внесення змін до деяких законів України що до забезпечення права людей з інвалідністю на працю».

Всі присутні погодились з тим, що Україна має будувати безбар’єрність. Поступово, але невпинно.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber

Коментарі закриті.

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy