Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

«Вже зараз ми маємо працювати над планом культурної реінтеграції наших громад після Перемоги», – Вадим Пікуз

  • 20
«Вже зараз ми маємо працювати над планом культурної реінтеграції наших громад після Перемоги», – Вадим Пікуз

Депутат Маріупольської райради від політичної партії «Слуга Народу» Вадим Пікуз цими вихідними взяв участь у Всеукраїнському форумі «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій». Захід зібрав представників культурних та інформаційних підрозділів 10 областей, представників влади, установ культури, медіа, українського бізнесу, міжнародних партнерів, представників громадськості для напрацювання єдиної стратегії дій щодо повернення деокупованих територій в український культурний контекст.

За статистикою, наведеною на Урядовому порталі, з 2022 року на тимчасово окупованих територіях залишаються 2115 закладів культури. Наразі вже відомо, що на деокупованих територіях пошкоджено 1795 закладів культурної інфраструктури, а по всій країні – 1952.

Учасників форуму привітав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

«Я пишаюся тими закладами, які змогли релокуватися та відновити свою діяльність. Це Маріупольський театр, Луганська філармонія, Донецька консерваторія та багато інших», – сказав Ростислав Карандєєв.

Вадим Пікуз розповів, що на форумі велику увагу приділили обговоренню трагедії Маріуполя, яка торкнулась і культурного напрямку – пошкодження закладів культури, історичних памʼяток, знищення важливих експонатів тощо.

«Спікери форуму зазначили, що культура є важливим інструментом на шляху до Перемоги та реінтеграції деокупованих територій. Наша мова, література, історія – це наш генетичний код. Після деокупації всіх українських земель ми маємо докласти максимум зусиль, аби витіснити все російське, відродити культурні напрацювання наших діячів та якомога швидше та ефективніше поширити це серед наших людей.

Ми маємо напрацьовувати плани культурної реінтеграції вже зараз, активніше працювати з внутрішньо переміщеними особами, молодим поколінням і потім застосовувати ці робочі кейси вже на деокупованих територіях», – наголосив Вадим Пікуз.

Своєю чергою Міністерство культури та інформаційної політики України наразі працює над створенням кадрового резерву для деокупованих територій. Ці люди надалі мають повернути український культурний контекст на ці простори. Також Україна має та готова ділитися унікальним досвідом трансформування культурних процесів під час війни.

Організували форум Міністерство культури та інформаційної політики України, громадська організація «Інститут публічних комунікацій» за підтримки Групи «МЕТІНВЕСТ».

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber

Коментарі закриті.

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy