Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Народовладдя на місцях: 4 законопроєкти на користь громад, які планують ухвалити цього року

  • 17
Народовладдя на місцях: 4 законопроєкти на користь громад, які планують ухвалити цього року

Посилити фінансову спроможність громад, забезпечити доступність та якість держпослуг у регіонах, сприяти активній участі громадян у прийнятті ключових рішень на місцях.

Такі завдання на 2024 рік ставить перед собою Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Як зазначила голова Комітету, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, реформа децентралізації стартувала 10 років тому й показала себе як одна з найбільш успішних в нашій державі. І хоча громади дійсно стали потужніше, реформа досі повноцінно не завершена. 

«Передусім треба чесно відповісти на питання, чи дійсно мешканці громад сьогодні мають всі можливості взагалі впливати на рішення місцевого самоврядування? Чи працюють електронні петиції? Чи може мешканець громади впливати на витрачання коштів з місцевих бюджетів? Відповідь очевидна: на сьогодні не вистачає впливу звичайного мешканця на всі ті рішення, які повинні прийматися на рівні громади», – пояснила Олена Шуляк.

На її думку, саме ці недоліки й призводять до неконтрольованих витрат на перекладання бруківки чи придбання автівок для чиновників.

«Тому є низка законопроєктів, які потрібно ухвалювати негайно. Щоб мешканці громади брали безпосередню участь у рішеннях щодо цього всього», – наголосила голова парламентського Комітету.

  1. Законопроєкт №4295 «Про народовладдя в громадах»

Саме цей законопроєкт став частиною програми Ukraine Facility Європейського Союзу, яка передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років. Законопроєкт посилить залученість громадян у прийнятті надважливих рішень в Україні, а також сприятиме поширенню практики публічних консультацій.

  1. Законопроєкт №7283 «Про внесення змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування»

Документ запроваджує інструменти місцевої демократії. Зокрема:

  • обов‘язкові громадські обговорення;
  • проведення загальних зборів громадян;
  • електронні петиції, результати яких треба розглядати на сесіях міськрад;
  • участь мешканців громади в питаннях формування й розподілу місцевого бюджету.
  1. Законопроєкт №6319 «Про внесення змін до закону «Про органи самоорганізації населення» щодо удосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення»

Законопроєкт вдосконалює порядок організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення (ОСН). На законодавчому рівні планується надати їм можливість стати активними учасниками проєктів розвитку і отримувати на це фінансування з місцевих бюджетів.

Документ передбачає:

  • удосконалення процедури створення, реєстрації, припинення повноважень ОСН;
  • актуалізацію їх повноважень відповідно до поточного стану місцевого самоврядування та нового територіального устрою;
  • покращення можливостей для жителів обирати та бути обраними до ОСН;
  • підсилення публічності та відкритості діяльності ОСН.

«Нещодавно, під час робочої поїздки в Ірпінь, до мене підійшла жінка і запитала, на якій стадії перебуває цей законопроєкт, оскільки вона якраз входить до такого органу, і це питання для неї нагальне. Тому в нашого комітету є зобов’язання підготувати 6319 до виходу в парламент, а у парламенту є зобов’язання ухвалити всі законопроекти, які стосуються участі громадян в прийнятті важливих рішень на рівні громади», – повідомила Олена Шуляк.

  1. Законопроєкт №4298 «Про внесення змін до закону «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів щодо реформування територіальної організації виконавчої влади»

Пропонується оновити права та функції місцевих державних адміністрацій. Законопроєкт не тільки посилить децентралізаційні процеси, а й забезпечить баланс державного управління, одночасно не посягаючи на права місцевого самоврядування.

Як пояснює Олена Шуляк, реформа децентралізації передала ресурси та повноваження на місцевий рівень – проте питання відповідальності за ухвалені рішення залишається відкритим. Законопроєкт №4298 вирішує цю проблему, зміцнюючи нагляд за законністю рішень.

«Декілька місяців нам знадобилося для того, щоб подолати всі перепони –  з початку блокування ОПЗЖ, потім блокування «Європейської солідарності», потім блокування всіх разом. Але я впевнена, що коли парламент розуміє важливість того чи іншого законопроекту, він уміє гуртуватися. Цей законопроєкт обговорюється вже багато років, ми в комітеті провели величезну кількість обговорень, дослухались до всіх зауважень, тому цей законопроєкт вже нарешті готовий для голосування. Нагадаю – він включений як важливий маркер до виконання програми Ukraine Facility. Тому сподіваємося, що цього року його ухвалять», – сказала Олена Шуляк.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber

Коментарі закриті.

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy