Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Руслан Стефанчук про всеукраїнські та місцеві референдуми

Руслан Стефанчук про всеукраїнські та місцеві референдуми

Які питання вирішуватимуть українці на референдумах, коли народ стане суб’єктом законодавчої ініціативи, коли працюватимуть електронні петиції, чи зможуть мешканці громади відкликати місцевого депутата – розповідає перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

15 вересня – Міжнародний день демократії. Це слово перекладається як «влада народу», і зараз народні депутати від «Слуги Народу» якраз працюють над законодавством про народовладдя. Які питання вирішуватимуть українці на референдумах, коли народ стане суб’єктом законодавчої ініціативи, коли працюватимуть електронні петиції, чи зможуть мешканці громади відкликати місцевого депутата – розповідає перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук. 

 В якому стані зараз проєкти законів про народовладдя?

Законопроєкт №3612 «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» пройшов перше читання, готуємо до другого. Комітет з питань організації державної влади вже розпочав розгляд поправок. Сподіваюсь, що впродовж тижня або двох вони розглянуть всі поправки, адже їх багато. І десь на середину жовтня документ, сподіваюсь, буде готовий до внесення в сесійну залу.

Щодо інших законопроєктів – вони напрацьовуються. Йдеться про місцеві референдуми, про народну законодавчу ініціативу, про електронні петиції, про відкликання депутатів місцевих рад та інші акти, які входять до пулу законодавства про народовладдя.

Що саме заважає проводити референдуми вже зараз? Адже вони проводилися ще за часів Леоніда Кучми.

Проводилися, але мали консультативний характер. Ми повинні усвідомлювати, що референдум – річ дорога, його не треба збирати просто через цікавість. Народ повинен мати можливість висловитися щодо найважливіших, найвирішальніших питань розвитку суспільства і держави загалом. В нашому законопроєкті ми  запроваджуємо загальну обов’язковість виконання рішень. Відходимо від поняття «консультативний референдум».

На цей момент законодавства про референдуми фактично немає. Був закон 1991 року про всеукраїнський та місцевий референдуми. Потім у 2012 році був ухвалений закон про всеукраїнський референдум, але у 2018 році Конституційний суд визнав його неконституційним.

Тобто станом на сьогодні в нас немає закону, який би регламентував порядок проведення референдуму. А оскільки тема народовладдя та референдумів була однією із основних пунктів передвиборчої програми Володимира Зеленського, то ухвалення законопроєкту буде виконанням взятих на себе зобов’язань.

Документ пройшов широке обговорення. Має підтримку вітчизняних та європейських інституцій. Він якісний, і тому внесений до парламенту.

Які питання будуть виноситися на референдум?

У законопроєкті Президент запропонував чотири предмети референдуму. Перший – це зміни до Конституції, зокрема в розділах 1, 3 та 13. Так передбачено в Основному Законі. Другий – це питання загального державного значення. Третій – зміни території: стаття 73 Конституції чітко говорить про те, що це питання вирішується на референдумі. Нарешті, четвертий – скасування законодавчих актів чи їхніх складових частин.

Ми передбачили й ті питання, які не можуть виносити на референдум. Передусім мова про ті, що суперечать Конституції та міжнародним стандартам у сфері прав людини. Також це питання, які призводять до втрати суверенітету, територіальної цілісності, розпалюють міжконфесійну та етнічну ворожнечі. Також ті, що належать до компетенції органів правосуддя, прокуратури, правоохоронних органів. Питання амністії, податків та бюджету.

На місцевий референдум передаємо вирішення тих проблем, які за Конституцією належать до компетенції органів місцевого самоврядування. В першу чергу це адміністративно-господарські питання. Водночас, ми готуємо окремий законопроєкт, який дасть можливість мешканцям територіальної громади мати дієвий механізм для відкликання місцевих депутатів.

Наскільки ефективним буде запитувати думку народу? Скептики жартують про літак, яким керує не пілот, а пасажири.

Скептиків відправлю до статті 5 Конституції, яка каже: основним джерелом влади в Україні є народ. І саме він визначає напрямки та стратегію свого подальшого розвитку та розвитку держави. І одним із інструментів, що реалізуватиме це – є референдум. На ньому народ ухвалюватиме рішення, обов’язкові до виконання органами державної влади. Це серйозний механізм впливу народу на державну владу. Щоб можновладці завжди знали: є вища влада, яка може їх скоригувати або взагалі вирішити питання їхнього перебування на державних посадах.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy