Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Михайло Радуцький розповів, коли підвищаться зарплати медикам і здешевшають ліки

Михайло Радуцький розповів, коли підвищаться зарплати медикам і  здешевшають ліки

Минув рік відтоді, як у країні змінилася влада. Стартували системні, а не декоративні реформи, зокрема і в медицині. Коли очікувати підвищення зарплат лікарям, чи стали ліки доступнішими та дешевшими, коли запровадять загальнодержавну страхову медицину і які медичні послуги для українців будуть безоплатними?

Минув рік відтоді, як у країні змінилася влада. Стартували системні, а не декоративні реформи, зокрема і в медицині. Коли очікувати підвищення зарплат лікарям, чи стали ліки доступнішими та дешевшими, коли запровадять загальнодержавну страхову медицину і які медичні послуги для українців будуть безоплатними? Про найголовніші питання та досягнення медичної галузі читайте в інтерв’ю голови Комітету здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького.

Минув рік роботи нового парламенту. Що вдалося змінити в медицині за цей короткий час?

Ми з колегами продуктивно попрацювали, парламент ухвалив досить багато важливих для медицини рішень. Це був непростий рік: старт другого етапу медичної реформи, зміна двох керівників МОЗ, а головне – пандемія коронавірусу. Ми зіткнулись із викликами, на які треба було максимально оперативно реагувати, і ми це робили.

Як вважаєте, наскільки держава впоралась із першою хвилею COVID-19?

Наш Комітет оперативно відреагував на початок пандемії в країні. Ми через Верховну Раду провели декілька важливих законодавчих ініціатив: дозволили за спрощеною процедурою закуповувати необхідні для лікування COVID-19 медичні препарати та обладнання, звільнили їх від оподаткування митом, дозволили застосовувати для лікування коронавірусної хвороби зареєстровані в Україні лікарські засоби off-label use, посилили соціальний захист медпрацівників, які лікують хворих на СOVID-19, запровадили обов’язкове тестування всіх задіяних до протиепідемічних заходів (медиків, силовиків тощо).

Ці термінові заходи виграли додатковий час українській медицині на підготовку до пандемії. Саме вчасне реагування на COVID-19 дозволило нам зменшити наслідки розповсюдження хвороби. Та не допустити такої трагедії, яка сталася в Італії чи Іспанії. Але доки в світі не з’явиться вакцина, нам усім потрібно дотримуватись карантинних заходів – носити маску, соціально дистанціюватись, користуватись дезінфекторами.

В умовах пандемії медичні працівники отримують підвищені зарплати та додаткові виплати. Чи плануються ще підвищення зарплат медикам?

Вже з вересня – таким було доручення Президента Володимира Зеленського, і уряд має цим зайнятись. Так, лікарям підвищать зарплату на 70%, середньому медперсоналу – на 50% та молодшому – на 25%. Уряд має це вирішити. Та й взагалі зарплата медичних працівників повинна поетапно зростати до рівня, принаймні, сусідньої Польщі.

Який законопроєкт, ухвалений Радою, вже почав успішно працювати?

Закон про трансплантацію. Завдяки підтримці народних депутатів запустили процес розвитку цієї галузі, яка раніше була в напівлегальному стані. Для побудови сучасної та ефективної системи трансплантації в нас все є – і кваліфіковані лікарі, і сучасне обладнання.

Наскільки відомо, раніше держава щороку виділяла понад мільярд гривень на пересадку органів за кордоном для важкохворих українських пацієнтів?

Так, щороку в Україні близько 5 тисяч людей потребує такої операції. Та коштів на хірургічне втручання за кордоном вистачало лише максимум на 200 пацієнтів. Інші ж були або приречені, або мали шукати кошти, щоб операцію їм зробили в інших країнах.

Зараз вже проведені перші пересадки серця, нирок, кісткового мозку від неродинних донорів. Врятовані десятки людей.

Законодавчу частину роботи ми виконали, а ось виконавчій владі потрібно зробити ще декілька кроків для повноцінного запуску трансплантації.

Чи вже створена єдина державна інформаційна система трансплантації, тобто як знайти донора в Україні?

Вона має невдовзі запрацювати. У цій системі зберігається інформація про людей, які погодились на посмертне донорство та тяжкохворих пацієнтів. У випадку смерті донора формування пари донор-реципієнт триватиме лише декілька хвилин, а це, в свою чергу, дасть можливість лікарям вчасно провести пересадку. МОЗ переніс запуск системи на 1 січня 2021 року.

Є деякі недопрацьовані моменти, та все ж таки ми впевнено рухаємось уперед. Нещодавно уряд затвердив тарифи на пересадку органів, тобто суми коштів, які медичний заклад отримає за операцію від НСЗУ. Кабмін також розширив перелік медичних закладів, де можуть здійснюватись трансплантації органів до 19, а для пересадки кісткового мозку – до 6.

Поговоримо про ще один законопроєкт. Чи дійсно торгівля ліками через інтернет дозволить знизити ціни на них?

Інтернет-торгівля – це майже завжди нижчі ціни, адже продавець не мусить нести витрати на утримання торговельного приміщення.

Важливо зрозуміти, що Верховна Рада не має можливості штучно встановлювати ціни на лікарські засоби. Та ми як парламентарі створюємо умови для зниження цін за рахунок конкуренції та ліквідації бар’єрів, що заважають появі нових препаратів. Народні депутати підтримали наш законопроєкт щодо інтернет-торгівлі медичними препаратами в першому читанні. Зараз завершується обговорення законодавчої ініціативи та внесення поправок. Гадаю, що закон буде схвалений в другому читанні на наступній сесії парламенту. 

Коли українські ліки зможуть витіснити іноземних виробників? Це ж може суттєво здешевити вартість ліків.

Потрібно говорити не про те, як витіснити іноземних виробників, а про конкуренцію. Окрім інтернет-торгівлі медичними препаратами Рада схвалила ще декілька важливих ініціатив для здешевшання ліків. Ми дозволили прискорити виведення на український ринок вітчизняних генеричних ліків. Дали можливість українським фармвиробникам починати розробляти дешевші препарати-генерики ще до закінчення дії патентів. Це значно пришвидшить появу цих медпрепаратів у аптечний мережі, підвищить якість і зменшить вартість ліків.

Також ми внесли зміни до законодавства щодо «вічнозелених» патентів. Деякі виробники ліків навіть після завершення терміну патенту продовжували його дію, вносячи незначні зміни у формулу, та отримували новий патент. Виробництво дешевих аналогів відкладалось на роки. Тепер такий патент не продовжуватиметься.

Нам взагалі не варто сподіватися лише на імпорт іноземних медпрепаратів. Ми самі можемо забезпечувати своїх громадян якісними ліками і забезпечувати фармацевтичну безпеку. Українські препарати-генерики можуть на рівних конкурувати з іноземними компаніями, забезпечуючи населення доступними ліками.

Які плани на майбутнє? З чого почнете зміни в медичній сфері 1 вересня?

Очікуємо, що запрацює закон про донорство крові. Він пройшов перше читання і повністю відповідає нормам Європейського Союзу, сподіваюсь, невдовзі буде імплементований повністю. Документ передбачає створення повноцінної системи контролю за якістю та безпекою донорської крові. Потрібно створити прозору, безпечну, дружню до донорів та реципієнтів систему забору донорської крові та забезпечити гідне фінансування галузі.

Найближчим часом ми плануємо винести на розгляд парламенту законопроєкти про страхування медичних працівників, систему громадського здоров’я та забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя, про охорону здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, про лікарські засоби та багато іншого.

Паралельно необхідно продовжити обговорення моделі обов’язкового медичного страхування. Бо це питання стратегічного розвитку галузі. Зараз ми розпочали обговорення моделі страхової медицини, яка стане основою майбутнього законопроєкту. Але реальне впровадження страхової медицини відбудеться пізніше, бо для цього потрібно зменшити відсоток «чорної» зарплати в Україні.

Також триває дискусія щодо фінансування медицини. Я розумію, як в непрості часи пандемії державі важко шукати кошти на медицину. Однак без належного фінансування системні зміни в сфері охорони здоров’я не відбудуться. Сьогодні в нас є принципова підтримка Президента щодо того, аби в бюджеті на наступний рік було закладено 5% від ВВП на медицину. Сподіваюсь, Міністерство фінансів знайде шляхи, як виділити ці кошти.   

Які безоплатні медичні послуги сьогодні пропонує громадянину держава? 

На сьогодні для кожного громадянина України за законом про державні фінансові гарантії забезпечено 27 пакетів базових медичних послуг. Ці послуги для людей безоплатні, а лікарням їх компенсує держава. Наше завдання – забезпечити в повному обсязі фінансування цих базових пакетів на ринкових умовах. Саме тому ми при підготовці проєкту бюджету на наступний рік говоримо про 5% від ВВП на медицину.

А на майбутнє, якщо пацієнт вимагатиме додаткових послуг, які не прописані в базових пакетах медичних послуг, маємо розробити механізми доплати та співоплати. Та ще раз наголошую – 27 пакетів медичних послуг повинні залишатись для громадян безоплатними.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy