Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Зе!місцеві в боротьбі: комфортні громади, сортування сміття, освіта без булінгу

Зе!місцеві в боротьбі: комфортні громади, сортування сміття, освіта без булінгу

Місцеві депутати від «Слуги Народу» боряться за доступну освіту для ветеранів, протидіють цькуванню в школах, розвивають комфортну інфраструктуру в містах, вимагають більшого фінансування для освіти та медицини і створюють спортивний центр для дітей з особливими потребами.

Вінницька область: боремося за доступну освіту для ветеранів

«Слуги Народу» на Вінниччині боряться за доступну освіту для учасників АТО та їхніх дітей.

Депутатка Вінницької обласної ради з фракції «Слуга Народу» Інна Цимбал ініціювала зміни до Порядку використання коштів обласного бюджету для здійснення компенсаційної виплати за навчання учасників бойових дій АТО/ООС та їхніх дітей протягом І та II семестрів 2020-2021 навчального року.

Йдеться про новий механізм компенсації вартості навчання за рахунок обласного бюджету для учасників АТО та їхніх дітей.

Сьогодні вінничани та особи, які на час подачі документів до навчального закладу були офіційно зареєстровані в області, можуть отримувати щорічні компенсаційні виплати за навчання на контрактній формі денного відділення закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти незалежно від форми власності закладу, якщо вони вперше здобувають її за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» та ступенями вищої освіти «бакалавр» і «магістр».

Проте порядок передбачав право на компенсацію лише тим, хто навчався у закладах Вінницької області. Депутати з фракції «Слуга Народу» пропонують вирівняти права і передбачити таку ж компенсацію для вінничан зазначених категорій, які отримують освіту в навчальних закладах України, а не лише Вінницької області.

Проєкт рішення на сайті обласної ради.

Вінницька область: дбаємо про екологію

Чиста екологія та розумна економія – в Іллінцях із побутових відходів виготовляють тротуарну плитку.

В Іллінецькій громаді, яку очолює представник «Слуги Народу» Володимир Ящук, налагодили систему роздільного збору сміття і переробки твердих побутових відходів. Досвідом діляться із Львівською міською радою та громадами Київщини.

Щодня на переробку приймають 50-60 тонн відходів.

Сміттєсортувальний комплекс вітчизняного виробництва. Відходи сортують на органіку, скло, пластик, папір. Тверді побутові відходи використовують для виробництва тротуарної плитки.

За словами Володимира Ящука, щоб мати прибуток на смітті, його треба переробити 4 рази.

Зараз в Іллінцях на місці колишнього стихійного сміттєзвалища – яблуневий сад і контактний зоопарк. Минулого року сад вже приніс перші плоди.

Донецька область: Слов’янську – освітлені вулиці

Депутат Слов’янської міської ради від «Слуги Народу» Сергій Кушнарьов вимагає змінити роботу вуличного освітлення. На його думку, існуюча система недосконала, адже ліхтарі вмикають за розкладом. Через це вулиці Слов’янська у темний час доби можуть не освітлюватись або ж, навпаки, ліхтарі працюють, коли світить сонце.

Сергій Кушнарьов звернувся  до депутатського корпусу Слов’янська, аби змінити  ситуацію. Він вимагає:

– замінити звичайні реле часу на астрономічні, адже вони вмикають світло не за розкладом, а з урахуванням заходу та сходу сонця. Це дозволяє не програмувати новий час увімкнення світла щомісяця, а зробити процес автоматичним;

– відрегулювати питання потужності, яскравості та кольору світла ліхтарів у місті, бо  якість освітлення на деяких вулицях давно потребує поліпшення;

– почати займатись освітленням тротуарів, адже складається враження, що в місті зовсім відсутні тротуари і пішоходи на них.

Запит був підтриманий одностайно всіма депутатами, тож вулиці Слов’янська з часом освітлюватимуться набагато краще.

Дніпропетровська область: протидія булінгу

«Слуги Народу» захищають дітей та батьків, які стикаються з булінгом (цькуванням) у закладах освіти Кривого Рогу.

Депутатка Дніпропетровської обласної ради від «Слуги Народу» Аріна Пустова ініціює масштабну перевірку органів освіти Кривого Рогу у зв’язку з випадками цькування дітей та батьків у закладах освіти міста.

Тільки за останній тиждень у Кривому Розі було два кричущих випадки булінгу, які свідчать про приховування та замовчування фактів цькування в освіті Кривого Рогу.

Депутатка Аріна Пустова поспілкувалася з очільницею одного з районних відділів освіти та виклала відповідне відео в соцмережі. Чиновниця  вказала, що за час її роботи було лише два факти цькування, але за результатами  внутрішньої перевірки ці факти так і не підтвердилися. Також депутатка з’ясувала, що у випадках скарг на булінг освітяни не запрошують поліцію для складання протоколів про адміністративні правопорушення,  а лише проводять свої внутрішні засідання комісій, за результатами яких ЖОДНОГО факту булінгу за всю історію міста не було виявлено.

«Дослідження ЮНІСЕФ,  яке проводилось на території України, свідчить, що 67% дітей хоч раз стикалися з проблемою булінгу. Для очільників освіти міста – це порожні цифри, скарги дітей і батьків – порожні слова, а журналістські розслідування та численні сюжети блогерів – просто наклеп», – обурюється представниця «Слуги Народу» Аріна Пустова.

Аби змінити ситуацію, депутатка звернулася до міської влади та органів місцевого самоврядування з пропозицією провести перевірку роботи районних та міського відділів освіти на відповідність займаним посадам їхніх керівників. За її словами, одна з очільниць освіти району навіть розділяє поняття «булінг» та «цькування», вважаючи, що це різні речі, і за цькування не передбачена відповідальність. Ініціативу Аріни Пустової підтримали батьки.

Івано-Франківська область: дбаємо про комфорт мешканців

У Галичі облаштують велосипедні, пішохідні доріжки та відремонтують Центр дитячої та юнацької творчості.

Завдяки ініціативі депутатки з фракції «Слуга Народу» в Івано-Франківській обласній раді Аріни Сивак, з бюджету виділять кошти для благоустрою міста Галич. Зокрема, на облаштування велосипедної та пішохідної доріжок набережної річки Дністер від пішохідного мосту до вул. Данила Галицького (в сумі 1,5 млн гривень), а також на капітальний ремонт частини приміщень  Центру дитячої та юнацької творчості на вул. Осмомисла, 7 (в сумі 1 млн гривень).

Аріна Сивак зазначає, що стан об’єктів жахливий, і діти,  котрі займаються там, заслуговують на кращі умови.

«Минулого року завдяки сприянню народного депутата Ігоря Фріса нам вдалося зрушити цю справу з мертвої точки і розпочати капітальний ремонт. У 2021-му маю за честь як депутат Івано-Франківської обласної ради продовжити цю роботу, щоб наші діти та молодь отримали можливість займатися у гідних умовах. Окремо висловлюю вдячність своїм колегам по фракції  “Слуга Народу”, котрі підтримали мої ініціативи та погодилися спрямувати кошти саме туди», – сказала депутатка обласної ради Аріна Сивак.

Чернігівська область: більше грошей на освіту та медицину

Місцеві громади Чернігівської області цього року отримають 25% додаткової дотації на освіту та медицину, що більше, ніж у минулі роки. Відповідні зміни у розподілі субвенції зафіксовані в обласному бюджеті на 2021 рік за наполяганням фракції «Слуга Народу» у Чернігівській обласній раді.

Цього року Кабмін виділив для Чернігівської області 185,9 мільйона гривень додаткової дотації на освіту та медицину. За наполягання депутатського корпусу Чернігівської обласної ради ці кошти будуть розподілені із урахуванням потреб територіальних громад області.

«Під час консультацій з Чернігівською ОДА нам вдалося максимально збільшити обсяг додаткової дотації, яку отримають територіальні громади області. Приміром, у 2018 році громади отримали не більше 10% коштів додаткової дотації, у 2019 році – 11,9, у 2020 –15%. Цього року ми збільшили цей відсоток до 25%. Це суттєва підтримка для місцевих бюджетів», – розповів голова фракції «Слуги Народу» у Чернігівській обласній раді Дмитро Іванов.

Кошти додаткової дотації можуть витрачатись на зарплату персоналу закладів освіти та охорони здоров’я, оплату комунальних послуг. Також за них можна закуповувати обладнання для шкіл та лікувальних установ.

Полтавська область: працюємо над потребами громад

Голова фракції «Слуга Народу» у Лубенській міській раді Аліна Савка ініціювала процес передачі приміщення обласного санаторію для дітей з порушенням опорно-рухового апарату з балансу Полтавської обласної ради на баланс Лубенської громади.

«Необхідно зберегти соціальний напрямок у подальшій діяльності установи, враховуючи потреби громади. Як член депутатської комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Лубенської міської ради вважаю, що заклад необхідно забрати і передати зі збереженням робочих місць», – коментує  Аліна Савка.

На даний момент департамент охорони здоров’я ОДА підтвердив,  що готовий до процедури передачі закладу Лубенській громаді.

За словами депутатки, наразі готова попередня домовленість про перекваліфікацію за необхідності медичних працівників для роботи в Лубенському реабілітаційному центрі, який надаватиме широкий спектр послуг дітям  з інвалідністю.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy