Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Володимир Зеленський назвав умови для завершення децентралізації

  • 3688
Володимир Зеленський назвав умови для завершення децентралізації

Створити інститут префектів, зробити громади конкурентоспроможними та дати їм можливість вирішувати питання на місцевих референдумах – такі завдання ставить Володимир Зеленський для ефективного завершення децентралізації в Україні.

Про це сказав Президент України на засіданні Ради розвитку громад і територій, яка сьогодні відбувається у Києві.

Так, першим завданням глава держави назвав ухвалення змін до Конституції щодо взаємодії центральної та місцевих органів влади.

«Мова йде про інститут префектів та ліквідацію місцевих адміністрацій. Ми прагнемо, щоб питання на місцях вирішували не чиновники в столичних кабінетах, а люди, які живуть в тому чи іншому регіоні. Ми маємо зберегти нашу територіальну цілісність. Тому префекти контролюватимуть дотримання Конституції та закони на кожній території і стануть запорукою унітарного устрою країни», – сказав він.

Друге завдання – розробити та ухвалити нормативні акти, які враховують специфіку самоврядування в громадах. Вони дадуть містам імпульс та можливості для розвитку, зроблять їх конкурентоздатними в Україні та світі.

Третє завдання, зазначив Президент, це розроблення та ухвалення законодавства про місцеві референдуми.

«Це посилить вплив громад на діяльність місцевої влади та ухвалення ключових рішень на місцях. Громади – вирішують, люди – впливають і разом з державою – контролюють», – наголосив Володимир Зеленський.

За його словами, відносини між центром і громадою мають стати якісно новими, конструктивними та дієвими. Для цього створюється Конгрес місцевих та регіональних рад при Президентові України. Це буде майданчик діалогу та рішень.

«Усім нам час усвідомити, що центральна та місцева влада – не конкуренти і суперники, а партнери, одна команда. Коли Україна буде мирною, сильною, процвітаючою, ми всі переможемо. Тож давайте взаємодіяти, говорити, слухати і допомагати один одному», – підсумував він.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy