Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Олена Шуляк розповіла, що має зробити парламент для завершення децентралізації

  • 10837
  • 1
Олена Шуляк розповіла, що має зробити парламент для завершення децентралізації

Внести відповідні зміни до Конституції і встановити ключові принципи системи управління, чітко розподілити повноваження і кошти, зробити реформу публічної служби, яка безпосередньо стосується місцевого самоврядування. Саме такі завдання стоять перед Верховною Радою в питанні ефективної реалізації реформи децентралізації.

Про це заявила очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк під час форуму
«Пріоритети законодавчого порядку денного 2022: децентралізація».

«Ми – перша владна команда, яка займалася не імітацією децентралізації, а впроваджувала реальні кроки задля того, щоб реформа відбулася. Мета децентралізації – створити країну успішних громад, наблизити владу до людей, забезпечити українців легким доступом до публічних послуг. А також дати можливість постати новому поколінню управлінців, які зможуть набути відповідного досвіду і знань, працюючи спочатку на місцевому рівні», – сказала вона.

Для вдосконалення системи державної влади і місцевого самоврядування Верховна Рада насамперед має підтримати конституційні зміни.

«Мета змін до Конституції – отримати сформовану, повністю легітимну систему місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, закріпити на рівні основного закону права громад, а також механізми та важелі, які дозволять державі залишатися єдиною, забезпечувати суверенітет, незалежність і цілісніть країни. За відповідним законопроєктом громади отримують право на достатні фінансові ресурси, якими вони можуть вільно розпоряджатися. Вони отримують також головне право – вільно вирішувати питання місцевого значення, які держава не передала в компетенцію інших органів», – розповіла голова партії.

Другий важливий напрям – розподіл повноважень. Потрібне вичерпне розуміння, які повноваження делегуються, яка за це відповідальність і у кого. Це питання планують вирішувати на законодавчому рівні, зокрема змінами до закону про місцеве самоврядування в Україні, зазначила народна депутатка.

Третій напрямок – публічна служба. Фактично, тут потрібне сучасне розуміння того, який статус, повноваження, права та можливості мають службовці органів місцевого самоврядування, які працюють на користь громади.

«Яким чином держава дбатиме про розвиток їхніх професійних якостей. Через які механізми громада може вплинути на рішення місцевої влади, на вирішення ключових та стратегічних питань в житті громади. Тут йдеться і про закон про службу в органах місцевого самоврядування, і про законодавство про місцевий референдум», – зауважила Олена Шуляк.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Людмила
Людмила
2 роки тому

Завжди підтримую партію слуга народу
Обожнюють нашого президента
Володимира Зеленського

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy