Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Сергій Колебошин про топ-10 змін в українській освіті

Сергій Колебошин про топ-10 змін в українській освіті

Від перезавантаження шкільних підручників до підвищення заробітних плат та премій освітянам – 2021 рік був щедрим на важливі освітні рішення і зміни в країні.
Як зросли зарплати вчителів? Чи змінилось харчування в школах? Коли нарешті підручники виходитимуть без помилок? Які умови для вступу для дітей з тимчасово окупованих територій? І хто навчатиметься в Президентському університеті? Про найголовніші зміни в українській освіт і за 2021 рік розповідає народний депутат від «Слуги Народу», член освітнього комітету Сергій Колебошин.

Шанс на освіту, попри хворобу

Відтепер усі важкохворі школярі, потрапляючи на стаціонар лікарні, зможуть продовжити навчання. Парламент підтримав виділення 290 мільйонів гривень на якісну освіту для таких дітей. Крім того, в Україні офіційно з’явилась Школа супергероїв, яка опікуватиметься цим питанням.

Програма уроків відповідатиме офіційній, але враховуватиме режим лікарні та стан дитини, а вчителі проходитимуть спеціальну підготовку. Цих змін потребували 30 тисяч українських дітей, які фактично були ізольовані на лікуванні. Насамперед усе це не зовсім про навчання. Це про надію на одужання.

Президентський університет: інноваційна освіта для лідерів

Кібербезпека, штучний інтелект, нанотехнології, глобалізація – це навіть не повний перелік спеціальності майбутнього Президентського університету. Його ініціював глава держави Володимир Зеленський та наголосив, що заклад має стати сучасним інноваційним освітнім та науковим центром країни.

Планується, що університет розпочне свою роботу у 2023 році. До закладу відбиратимуть найкращих випускників. Перший набір становитиме 120 осіб (шість напрямків по 20 студентів), а в найближчі п’ять років їхня кількість має зрости до 600.

Реінтеграція молоді з тимчасово окупованих територій

Освіта – основа національної безпеки. Цього року свою роботу розпочали безкоштовні підготовчі курси до вступу у виші для молоді з тимчасово окупованих територій. Після проходження навчання абітурієнти могли вступити до будь-якого закладу вищої освіти України, де діють спрощені умови вступу, зокрема й у ті, де проводилися підготовчі курси.

Молодь з тимчасово окупованих територій хоче вчитися в українських вишах, і ми повинні надати їй таку можливість: зробити вступ безперешкодним та комфортним.

Реформа харчування у школах

Їжа в українських школах буде корисною, смачною та різноманітною. Перша леді Олена Зеленська реформує шкільне харчування. Частиною цієї реформи став новий портал «Знаїмо» – сайт про свідоме та здорове харчування. Освітяни знайдуть там усе про нові стандарти здорових і смачних шкільних обідів. Для батьків – окремий розділ про те, як навчати здорового харчування вдома. А учні дізнаються про правильний і водночас смачний перекус та зможуть перевірити свої знання за допомогою тестів та ігор.

Шкільні підручники: перезавантаження

Кіану Рівз на сторінках Всесвітньої історії чи харчова сода від онкології у підручниках хімії? Більше ніяких помилок у шкільних посібниках. Парламент підтримав закон про якість навчальної літератури (№5465).

Це документ про актуальні, збалансовані, цікаві посібники  –  без помилок, недоречних прикладів чи дискримінації. Шкільна література формує світогляд дітей, тому вкрай важливо зробити її якісною та сучасною.

60 тисяч ноутбуків для вчителів

«Ноутбук кожному вчителю» – національний проєкт, метою якого є забезпечення сучасною технікою шкільних педагогів з усієї країни.  Завдяки державній субвенції цьогоріч закупили 60 тисяч ноутбуків. На це виділено 980 млн гривень.

Усі ноутбуки сучасні, з камерою, потужним процесором та можливістю під’єднання до інтернету. Середня вартість одного ноутбука за субвенцією в цих областях – 17 800 грн. Багато вчителів, які проживають у селах, не завжди можуть собі дозволити придбати комп’ютер. Проєкт «Ноутбук кожному вчителю» є важливим кроком до осучаснення шкільної освіти.

Музеї науки в кожному регіоні

Познайомитись з працями українських вчених чи провести експеримент? Зовсім скоро по всій країні з’являться музеї (центри) науки, де це буде можливо. Так, простори будуть яскравими та інтерактивними, але наука – це не магія чи фокуси, а насамперед те, що формує критичне мислення. Саме тому створення наукових хабів є таким важливим.

Такий центр з’явився в Києві на базі Малої академії наук України. Амбітне завдання – за кілька років створити музеї науки у всіх обласних центрах країни. Наступний етап – розвивати мережу й у невеликих містах.

Зростання оплати праці педагогів

Підтримка вчителя – один із пріоритетів будь-якої держави, що дбає про своє майбутнє. Україна – саме така країна. 2021 навчальний рік приніс вчителям підвищення зарплати у два етапи: з 1 січня 2021 року посадові оклади педагогів збільшилися на 20 %, а з 1 грудня – на 8,4 %.

Важливо нагадати, що закон про повну загальну середню освіту, який я презентував з трибуни парламенту, передбачає, що до 2023 року оклад вчителя має складати три мінімальні заробітні плати.

Українські школярі – переможці міжнародних олімпіад

Цього року наші школярі знову показали відмінний результат та посіли призові місця на міжнародних олімпіадах.

Так, на Міжнародній олімпіаді з фізики українська команда виборола золото, срібло та три бронзи. Золото і дві срібні нагороди – на Міжнародній олімпіаді з інформатики. Золото і три відзнаки українці здобули на Міжнародній олімпіаді з лінгвістики. А також – шосте місце серед 107 країн світу на Міжнародній олімпіаді з математики.

Президентські премії для найкращих учнів

Талановитих та старанних учнів підтримуватимуть та мотивуватимуть фінансовими  нагородами. Президент України заснував стипендії для найкращих учасників ЗНО, премії переможцям учнівських олімпіад і гранти на навчання за кордоном.

Найкращі учасники ЗНО отримуватимуть щомісяця президентську стипендію в розмірі 10 тисяч гривень, переможці всеукраїнських учнівських олімпіад – разову премію у 20 тисяч гривень, а переможці міжнародних олімпіад – 100 тисяч гривень.

Крім учнів переможців міжнародних олімпіад, премії Президента України будуть отримувати вчителі, які їх підготували.

Нові школи та дитячі садки

Підсумовуючи, слід відзначити, що освітні зміни неможливі без якісної інфраструктури. Окремим досягненням варто виділити сотні освітніх об’єктів, які з’явились в країні за програмою Президента України «Велике будівництво».

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy