Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Юрій Камельчук: Як зробити роботу вугільних підприємств прозорою, а довкілля чистішим

Юрій Камельчук: Як зробити роботу вугільних підприємств прозорою, а довкілля чистішим

Якщо підприємство вугільної галузі викидає понад 500 тонн двоокису вуглецю за рік, воно має зареєструватися платниками екологічного податку. Для того, щоб подати відповідну податкову звітність, в Україні планують створити спеціальну електронну систему. Як Україна боротиметься із забрудненням атмосфери викидами вуглекислого газу? Як вплине прозорість у видобувних галузях на життя бізнесу і пересічного українця? Детальніше про це розповість голова парламентської ТСК з питань розслідування причин збитковості підприємств вугільно-промислового комплексу, член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народний депутат від «Слуги Народу» Юрій Камельчук.

Рівень забруднення атмосфери викидами вуглекислого газу перевищив важливий поріг ще в минулому десятилітті. Проте парламент оновив діюче законодавство щодо цього питання лише цього скликання. Власне цього року ми ухвалили законопроєкт №3790 щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях, який дозволить фіксувати обсяги викидів підприємствами.

Насамперед треба сказати, що ухвалений документ закріплює міжнародні Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) від 2019 року. Окремою вимогою стандарту ІПВГ є оприлюднення контрактів на користування надрами, що укладаються інвесторами спільно з державою або ж уповноваженою особою держави, починаючи з 1 січня 2021 року.

Тож у законопроєкті уточнюється порядок затвердження форм звітності та граничний термін подання звітності суб’єктами розкриття інформації.

Не менш важлива новація у законі – обов’язкове звітування по сумах платежів за викиди двоокису вуглецю. База оподаткування за викиди двоокису вуглецю за результатами податкового року зменшується на обсяг таких викидів у розмірі 500 тонн за рік.

Отже, якщо річний обсяг викидів двоокису вуглецю перевищує 500 тонн за рік, підприємства мають зареєструватися платниками екологічного податку.

Такі платники зобов’язані подати податкову звітність, нарахувати та сплатити податок за період, коли відбулося таке перевищення.

Більше того, закон визначив список підприємств, які здійснюють діяльність у видобувних галузях і відтепер повинні звітувати. Окремо документ визначає заходи, які мають прискорити підготовку електронної системи подання та аналізу звітності у видобувних галузях. Йдеться про онлайн-платформи для розкриття даних видобувних галузей та перехід на електронне звітування загалом.

Я нагадаю, що вперше критичний поріг у 400 частинок на мільйон людство перетнуло 2015 року. Це означає, що на кожен мільйон молекул в атмосфері припадає 400 молекул CO2.

Вуглекислий газ, чи, як його ще називають, діоксид або двоокис вуглецю, є хімічною сполукою, поширеною в природних газах. Він як кінцевий продукт окислення вуглецю не горить і негативно впливає на атмосферу. Токсична дія вуглекислого газу виявляється при його вмісті в повітрі 3-4 % і викликає подразнення дихальних шляхів, запаморочення, головний біль, шум у вухах, психічне збудження, непритомний стан.

Газ є природною складовою атмосфери, а теперішнє його постійне зростання в її складі пояснюється тим, що вуглекислий газ є продуктом спалювання викопного палива, масштаби використання якого постійно зростають. І оскільки світ і Україна поки не може відмовитися від видобувних підприємств, ця інформація стане вичерпною відповіддю на питання: «як це вплине на життя бізнесу і пересічного українця?».

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy