Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Ольга Василевська-Смаглюк розповіла, як зміняться податки в Україні

Ольга Василевська-Смаглюк розповіла, як зміняться податки в Україні

За розрахунками Кабміну, державний бюджет України може отримувати до 50 млрд грн щорічно завдяки усуненню прогалин в Податковому кодексі, які дозволяли великому бізнесові не платити податки.

Як саме зміняться податки в Україні, розкаже народна депутатка від «Слуги Народу» Ольга Василевська – Смаглюк.

Наскільки актуальний сьогодні законопроєкт про оновлення податків?

Законопроєкт № 5600 насамперед покликаний наповнити державний бюджет України з метою профінансувати надзвичайно важливі цільові програми, як, наприклад, «Питна вода України».

Цим проєктом уряд пропонує усунути несправедливість у нарахуванні податків для великих промислових груп і актуалізувати ставки тих податків, які не оновлювались багато років. У результаті такого рішення бюджет України може додатково отримати близько 50 млрд грн.

Зараз як ніколи важливо прибрати з законодавства податкову нерівність на користь бізнесу олігархів, що існувала роками. Зазначений документ саме про ці важливі зміни в організації нашої фіскальної політики. Окрім того, ми маємо встановити дієві механізми невідворотного настання покарання для тих, хто має податкову заборгованість перед державою і нехтує її сплатою.

Як зміниться рента на залізну руду?

Ми подекуди втричі підвищуємо ставку акцизу на руду, бо насправді вони в нас невиправдано низькі. Градація ставок оподаткування залізної руди залежатиме від середньої фактичної ціни реалізації, визначеної як середня вартість залізної руди за індексом IODEX 62% FE CFR China.

Що буде з тими, хто накопичив податкові борги?

За нашими найскромнішими оцінками, підприємства заборгували державному бюджету понад 100 млрд грн. Це гроші держави, і вони мають бути повернуті. Аби не допустити втечі з країни тих, хто доводить підприємства до формування особливо великих податкових боргів, буде надано можливість обмежувати задля їхнього погашення право виїзду за кордон керівників підприємств, які заборгували державі понад 1 млн гривень.

Розкажіть детальніше про оподаткування продажу нерухомості.

Річ у тім, що в нас багато недобудов і мало забудовників, які сплачують податки. Забудовники користуються певною схемою. Вони працюють як фізичні особи і сплачують з кожної проданої квартири не 18% податку на прибуток, а 5. Це питання треба терміново врегулювати. Саме тому уряд запропонував, щоб кожна третя і наступна продані впродовж року квартири оподатковувалися за ставкою 18%. Це також дозволить залучити більше коштів у бюджет.

А що буде з екологічним податком?

Податок на викиди у навколишнє природне середовище різних забрудників, як і сплата за руду – низький. Саме тому в законопроєкті йдеться про підвищення ставки екоподатку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти в 1,6 раза і в 8 разів з 2029 року. Тобто ми робитимемо це поступово.

Також підвищуються ставки екологічного податку за викиди СО2 з 10 грн до 30 грн за тонну. І усувається податкова несправедливість – ставка податку за розміщення відходів підприємств гірничої промисловості (ГОКів, більшість з яких належить олігархам) підвищується з 0,49 грн до 1, 5 грн за тонну.

У нас багато проблем з екологією, але підприємства-забруднювачі не вкладаються в очисні фільтри, у модернізацію підприємств, щоб поліпшити українську екологію. Державі не лишається вибору, окрім як збільшувати податкове навантаження і спрямовувати отримані кошти на природозахисні заходи самостійно.

Загалом же законопроєкт №5600 про те, що олігархи повинні бути позбавлені «привілеїв» і стати просто великим бізнесменами. Вони не мають отримувати надприбутки за рахунок надр чи маніпуляцій з податками у той час, коли держава не може платити гідні пенсії та зарплати. Йдеться не про те, що чийсь бізнес «знищать», а про те, що цей бізнес повинен працювати чесно і сплачувати чесні податки.

Ми маємо нарешті втілити зміни, про які давно говорили, аби надприбутки, що сьогодні осідають у кишенях певних людей, нарешті пішли на благо держави і українців.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy