Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

Галина Янченко про реформу АРМА – 1,5 роки боротьби

Галина Янченко про реформу АРМА –  1,5 роки боротьби

Ваша квартира чи бізнес великого інвестора – все це сьогодні з легкістю може «віджати» Національне агентство з питань менеджменту активів. Адже має повноваження до рішення суду продавати активи, які потрапляють до нього в управління. Чому жертвою АРМА, яке створювали для управління майном корупціонерів, стає легальний бізнес? Та як цьому запобігти? Народна депутатка від «Слуги Народу», голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко інціювала законопроєкт №5141, який докорінно реформує АРМА. Більше про нього – у блозі.

Чи може державний орган, створений в рамках антикорупційної реформи, брати участь у корупційних оборудках? На жаль, може. За час роботи в ТСК з питань захисту прав інвесторів ми неодноразово отримували звернення від бізнесу, в яких інструментом рейдерського захоплення підприємств, їхнього майна, а також майна фізичних осіб, інвестори називають саме АРМА. Виправити це покликаний законопроєкт №5141, який днями Верховна Рада ухвалила у першому читанні конституційною більшістю голосів.

Пробіли в законодавстві

На жаль, Агентство з питань розшуку і управління активами вже давно перетворилось на «державного рейдера», який відлякує від України нових інвесторів. З такою роботою АРМА власність будь-якої людини або компанії перебуває під постійною загрозою бути «віджатим».

Розповідаю, як це працює. Комусь сподобалась ваша квартира. Він домовляється з приятелем-прокурором або слідчим з якогось віддаленого райцентру, про існування якого ви можете навіть не знати. Прокурор, підозрюючи вас у будь-чому, накладає арешт на вашу квартиру і, за законом, ваше майно буде передане АРМА.

Національне агентство продає вашу квартиру за 30 днів маловідомій фірмі-«прокладці». Поки ви доводите в суді, що ви не корупціонер і не верблюд, «прокладка» продає вашу квартиру ще 5 разів – вже добросовісним вигодонабувачам. І все. Повернути таке майно власнику практично неможливо.

Від такої «уваги» АРМА сьогодні не захищений ніхто – ні великий іноземний інвестор зі світовим ім’ям, ні український бізнесмен, ні пересічний громадянин.

Так, іноді дії АРМА призводять до міжнародних скандалів, як у ситуації з французьким ритейлером «Ашан». За «партнерства» АРМА та окремих прокурорів Одеської області у французького інвестора «Ашан» просто нахабно забрали землю, яку інвестор купив за 200 млн грн для будівництва найбільшого в регіоні ТРЦ. Та швидко продали її у 20 разів дешевше реальної вартості.

Через корупційну оборудку прокурорів і АРМА з 2019 року інвестиційний проєкт «Ашану» вартістю 6 мільярдів гривень заморожено, Одещина не отримала 1300 нових робочих місць, а місцеві і державні бюджети щорічно втрачають 150 млн гривень податків, які міг сплачувати «Ашан» після реалізації проєкту.

Неправомірність дій АРМА в цьому випадку вже доведена в апеляційній інстанції, тепер справа буде слухатись Верховним Судом.

Або ж нещодавня історія, коли АРМА замість зберігання передала 400 тисяч доларів невідомо якій особі за підробним рішенням суду, навіть не перевіривши його. Це стало причиною для обшуків в Нацагентстві з боку ДБР.

Чи для цього створювали Національне агентство з менеджменту активів? Ми маємо знищити можливості для таких корупційних маніпуляцій на законодавчому рівні.

Законопроєкт про реформу АРМА

Днями Верховна Рада дала оцінку роботі АРМА, віддавши 314 голосів за ініційований мною законопроєкт №5141. Його співавтором став кожен шостий народний депутат. Насправді його ухвалення – це історія про боротьбу тривалістю у 1,5 роки. Боротьбу з рейдерством, «віджимом власності» бізнесу та тотальними зловживаннями в АРМА. Він про наведення порядку в АРМА і реформування самої системи управління арештованими активами.

Ключові норми законопроєкту включають:

– заборону продажу активів Агентством до вироку суду;

– уточнення процедури зберігання та управління майном, яку сьогодні АРМА трактує на власний розсуд;

– можливість власникам активів самостійно подати належно завірене рішення суду щодо скасування арешту для повернення майна законним власникам.

Ці норми підтримують не лише адвокатські об’єднання та суддівський корпус, з якими мені довелось спілкуватись за останні роки, а й більшість інвестиційної спільноти. Вони чекають на його ухвалення.

Для того, щоб більше не було «стрьомних» продажів активів АРМА за 5% від вартості або сумнівних переводів довірених Агентству грошей за підробним рішенням суду. Щоб власники заводів, з яких знято арешти, змогли повернути собі свою власність вже, а не через пів року і з залученням нардепів та всіх «сильних світу цього». Щоб рейдери викинули зі свого жаргону вислів «зайти через АРМА», який сьогодні, на жаль, існує.

Сподіваюсь, що після прийняття законопроєкту в цілому, такі факти як рейдерство та свавілля, принаймні з боку АРМА, зникне як явище. А цей державний орган почне виконувати функцію, для якої він створювався – управляти майном корупціонерів. І більше не наважиться чіпати легальний бізнес та пересічних громадян.

Попереду ще друге читання. Тож боротьба триває!

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy