Site icon Політична партія «Слуга Народу»

Роман Грищук про освіту для дітей з окупованих територій: нові можливості

Відколи Україна почала займатися реінтеграцією молоді?

З початку окупації Криму та війни на Сході України діти з тимчасово окупованих територій могли вступати до українських ЗВО, професійно-технічних закладів освіти без складання ЗНО. Кількість дітей, які скористалися цією можливістю, збільшується щороку. Проте на шляху цієї реінтеграції молоді ми зустріли багато проблем і викликів.

Саме тому минулого року завдяки законодавчій ініціативі Президента України  Володимира Зеленського було вперше розширено перелік закладів освіти, куди  можуть вступати діти за квотою 2. Зробити це можна завдяки освітнім центрам Крим-Україна та Донбас-Україна, які розташовані при українських університетах.

Цього року можливостей стає більше – для дітей організовують курси: навіщо і як на них потрапити?

Новацією цього року є президентська ініціатива підготовчих курсів. Тобто кожен випускник з тимчасово окупованої території Криму, Донецької та Луганської областей зможе пройти підготовчі курси перед вступом в українські заклади вищої освіти. Ба більше – отримати стипендію і можливість проживати в гуртожитку.

Давайте все по порядку. Як потрапити на курси?

Будь-який випускник з окупованих територій має звернутися до освітніх центрів Крим-Україна, Донбас-Україна і подати відповідну заявку. Курси можна буде пройти при одному з 23 університетів, які зголосилися підтримати цю ініціативу Президента і були обрані такими, що можуть і навчити, і розмістити дітей.

Так, можна проходити курси в тому ЗВО, куди подаєте документи на вступ, або в будь-якому іншому. Йдеться про університети по всій Україні: від Маріуполя аж до Львова. Для розуміння, тільки до Львівської політехніки минулого року вступили аж 22 випускники з Криму.

З 1 до 20 червня можна подавати документи до університету, а з 29 червня розпочинаються підготовчі курси. Тобто подаєте всі документи і одразу можете селитися в гуртожитку і чекати на курси. Наприкінці курсів складаєте підсумковий іспит з навчальних дисциплін – українська мова та історія України обов’язкові – та отримуєте сертифікат.

Найголовніше для нас: першого вересня випускник курсів стає абсолютно рівним з усіма іншими. Жодної позитивної дискримінації. І, хотілося б, негативної теж. З першого вересня це – звичайний український студент, якого ми всі разом з вами, представниками закладів вищої освіти, маємо навчити і надати йому якісну освіту.

Проєкт дозволить молоді з окупованих територій адаптуватися до проживання на вільній частині України. Крім того, він дозволить простіше ввійти в навчальний процес будь-якого українського ЗВО, де діти згодом здобуватимуть вищу освіту.

І ще одна приємна новина: кожен випускник зможе отримувати стипендію 4 590 грн на місяць.

А університети отримують якісь вигоди?

По-перше, ці університети чітко розуміють, наскільки важливу місію вони виконують – формують наше майбутнє вже сьогодні. У нас іде битва за уми і за душі наших громадян з окупованих територій та дітей, які після випуску думають, куди їхати: в Україну, про яку розказують, що «там жахливо», чи в Росію? Чи залишатися на окупованих територіях? Ви розумієте, що зараз будуть випускатися із окупованих шкіл діти, які Україну пам’ятають лише з початкової школи. І з кожним роком цей розрив ставатиме більшим, будуть випускатися діти, які буквально виросли на пропаганді. Тому, створюючи умови сьогодні, ми впливаємо на завтра.

Тож університетам, які погодилися на цей проєкт, буде компенсація за це навчання. За проживання в гуртожитках буде сплачена повна вартість. Коли ми захищали бюджет, хотіли, щоб закладам вищої освіти було вигідно навчати цих дітей. Щоб закладам було вигідно проводити у себе курси, щоб простіше комунікувати з ними – до нас же і вступайте!

Чи варто хвилюватись решті дітей, які живуть на українській території, що кількість бюджетних місць через можливий наплив дітей з окупованих територій зменшиться? Як працює квота?

У жодному разі. Квота 2, за якою вступають діти з тимчасово окупованих територій, дається не за рахунок держзамовлення для дітей, які мешкають на неокупованій території України.

Насправді за квотою для дітей з Криму чи Донбасу залишаються місця, а кошти, які на це виділила держава, автоматично йдуть на благо дітей з неокупованих територій. Тому ніхто не страждає, всі в рівних умовах і мають можливість отримати освіту.

Чи допоможуть курси вплинути на реінтеграцію не лише молоді, але України в цілому?

Безсумнівно. Насправді діти з ТОТ живуть в умовах, коли інформаційний простір викривлений, всюди транслюється пропаганда, нав’язують штучний конфлікт, блокують українські новини. Ясна річ, там ЗМІ не розкажуть про те, що Україна створює всі умови для якісної освіти дітей і запрошує їх до себе. Таким чином освіта і залучення випускників стає найкращим методом реінтеграції. Адже всі ті діти, які перетнули кордон і навчаються в Україні, телефонують своїм батькам і друзям та розповідають, що тут у нас відбувається насправді.  І це так зване «сарафанне радіо» матиме куди більший вплив, ніж новини з пропагандистських телеканалів.

Для багатьох дітей це буде важке рішення, адже кордон не перетинатимеш туди-сюди, дістатися до нього деяким вартує 7 тис. грн. Можна сказати, що це буде крок в одну сторону, але він потрібен, щоб зрозуміти, що тут кращі можливості і Україна чекає на своїх дітей. Готова їх навчати і давати можливості для розвитку. Тому очікуємо, що цього року такі підготовчі курси проходитимуть від 500 до 750 дітей з окупованих територій.