Site icon Політична партія «Слуга Народу»

Тернопільська міськрада та Вінницька облрада закликають підтримати малу приватизацію

Депутати міської ради Тернополя одноголосно підтримали звернення до Верховної Ради та закликали ухвалити пакет законопроєктів щодо малої приватизації (№№4572, 4573, 4574 і 4575), які усувають штучні бюрократичні перешкоди і спрощують процедуру підготовки до приватизації об’єктів державної та комунальної власності.

Як зазначив депутат міської ради Тернополя від фракції «Слуга Народу» Віктор Гевко, усі 100% коштів від приватизації комунального майна, за загальним правилом, мають спрямовуватися до місцевих бюджетів.

«Але закликаємо парламент також передбачити в новому законодавстві правило, за яким 10% коштів від приватизації державного майна надходитиме в бюджет громади, на території якої знаходиться актив. Вважаємо, що це справедливий підхід, оскільки занедбане державне майно часто стає проблемою конкретної громади, в якій воно перебуває. Тому держава має розділити з місцевою владою потенційні вигоди від державної власності. Водночас ми наполягаємо на тому, що Україна має зберегти контроль над підприємствами і активами, які мають стратегічне значення, належать до об’єктів критичної інфраструктури, оборони або мають важливе значення для народу України. Їхній статус і надалі має захищатися на рівні закон», — наголосив він.

Водночас у Вінницькій обласній раді депутати заявили про підтримку ухвалення законопроєктів, які регулюють процес малої приватизації. З відповідною заявою під час сесійного засідання 28 травня виступив від фракції депутат Віталій Урдзік.

«Усі 100% коштів від приватизації комунального майна, за загальним правилом, мають спрямовуватися до місцевих бюджетів. Наголошуємо, що йдеться лише про нестратегічні підприємства», — сказано в заяві.

Мала приватизація поверне до життя колишні заводи, магазини, гуртожитки і санаторії, що за стільки років перетворилися на справжні пам’ятники безгосподарності, корупції і втрачених можливостей.