Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

2021 рік для медицини: Михайло Радуцький про головні ухвалені закони

2021 рік для медицини: Михайло Радуцький про головні ухвалені закони

Протягом шостої сесії роботи ВР депутатам вдалося ухвалити низку важливих для медичної галузі законопроєктів. Рекордне фінансування медицини, продовження медреформи, посилення антитютюнових обмежень, розвиток трансплантації, сучасні ліки за доступними цінами. Про ці та інші закони розповів голова комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Рекордне фінансування медицини (законопроєкт № 6000)

Упродовж двох років ми невпинно боремось за збільшення фінансування медицини. Рекордний бюджет сфери охорони здоров’я у 200 млрд грн є нашою спільною перемогою. Зокрема, фінансування програми медичних гарантій порівняно з 2021 роком збільшиться на 34 млрд грн. Завдяки безпрецедентному зростанню доходів медичних закладів за ініціативою Президента у галузі будуть встановлені мінімальні зарплати на рівні 20 тис. грн для лікарів та 13,5 тис. грн для середнього медичного персоналу.

Вперше за багато років закладені кошти на придбання 8 лінійних прискорювачів. Також до лікарень заплановано закупити 24 ангіографічні рентгенівські системи, 34 ендоскопи для лікарень, обладнання та тест-системи для програми Президента щодо неонатального скринінгу. Значно збільшено фінансування трансплантології: з 500 млн грн у 2021 році, до 940 млн грн – наступного року.   

Між першим та другим читанням законопроєкту за нашою ініціативою Мінфін погодив додаткове фінансування медичної галузі ще на 3 млрд грн. Ці кошти будуть спрямовані на підвищення зарплат медикам лікарні «Охматдит», працівникам науково-дослідних установ та вищих навчальних медичних закладів, працівникам сфери громадського здоров’я, на закупівлю препаратів для лікування пацієнтів зі спінальною м’язовою атрофією (СМА), на фінансування Національного інституту раку. 

 Посилення антитютюнових обмежень (законопроєкт № 4358)

Антитютюнове законодавство в нашій країні не оновлювалося понад 9 років і не враховувало появи нових «тютюнових» продуктів. Попри значний опір, ми розробили та ухвалили новий закон, який прирівнює пристрої для нагріву до звичайних цигарок, куріння яких заборонено у громадських місцях, заборонили продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) неповнолітнім. Ці обмеження дозволять зменшити кількість курців серед молоді. Також закон забороняє рекламу пристроїв для куріння, продаж цигарок зі смаками та ароматом. 

 Продовження медичної реформи (законопроєкт № 5873)

Наступного року розпочнеться перехід відомчих лікарень, закладів «третинки», підрозділів Національної академії медичних наук до фінансування за програмою медичних гарантій. Ключ до трансформації  – створення нової організаційно-правової форми управління для входження до ПМГ (державні некомерційні підприємства). В результаті державні заклади зможуть ефективно працювати в межах нової моделі фінансування, підвищувати конкурентоздатність та якість послуг.

Розвиток трансплантації (законопроєкт №5831)

Ми продовжуємо системно вибудовувати сучасну систему трансплантації.  Законопроєкт передбачає затвердження нової процедури згоди на посмертне донорство (через застосунок «Дія»), удосконалює алгоритми підбору пари донор-реципієнт, розширює коло осіб, які можуть ухвалювати рішення про вилучення органів, встановлює перехід від пілотного проєкту трансплантації до фінансування галузі з 2023 року через програму медичних гарантій.  

Ліки від СOVID-19 для українських пацієнтів (законопроєкт № 6121)

Верховна Рада дозволила екстрене медичне використання лікарських засобів для профілактики та лікування коронавірусної хвороби. МОЗ вже досяг домовленостей про закупівлю ліків за цим механізмом. Мова йде про медичні препарати, що призначаються сімейним лікарем за появи перших симптомів коронавірусної хвороби для лікування вдома. 

Єдині карантинні правила для депутатів та звичайних громадян (постанова № 6154)

За нашою ініціативою правила карантину для депутатів були прирівняні до правил для пересічних громадян! Доступ до приміщень Верховної Ради дозволений для всіх без винятку за умови сертифікату про вакцинацію або негативного тесту!

Захист постраждалих від СOVID-19 медиків (законопроєкт № 6192)

У травні 2020 року Верховна Рада запровадила виплати для медичних працівників державних та комунальних лікарень (або їхніх родин) у випадку настання інвалідності або смерті через COVID-19. Але важко хворіють і, що найстрашніше, гинуть, на жаль, медики й приватних закладів. Ми передбачили розширення виплат страхових компенсацій на самозайнятих медиків та працівників медичних закладів усіх форм власності.

Закупівля сучасних препаратів за доступними цінами (законопроєкт № 4662)

Парламент підтримав наш проєкт закону про договори керованого доступу. ДКД – це механізм, який використовують у більшості країн ЄС для придбання ексклюзивного медичного препарату зі значною знижкою. Зокрема, препаратів для лікування рідкісних хвороб та раку. МОЗ вже створив робочу групу, яка займається закупівлею трьох препаратів за механізмом ДКД. 

 Посилення відповідальності за продаж ліків дітям (законопроєкт № 5123-1)

Влітку парламент підтримав наш закон щодо заборони продажу медичних препаратів дітям до 14 років. Але для того, щоб закон запрацював, потрібно запровадити санкції для порушників. Законопроєкт № 5123-1 вносить зміни до Кримінального кодексу України – вводить штрафи за порушення заборони. Аптекарі та кур’єри при першому порушенні будуть оштрафовані від 3,4 тис. грн до 5,1 тис. грн. За повторне порушення протягом року – від 5,1 до 6,8 тис. грн. 

Ухвалення законів про заборону продажу ліків дітям та впровадження санкцій для порушників дозволить зменшити кількість спроб дитячих самогубств. 

Закупівля кисневих станцій (законопроєкт № 5460)

Під час третьої хвилі значно збільшилась кількість кисневозалежних пацієнтів. Порівняно з весною потреба у кисні зросла у 5-6 разів. Парламент додатково виділив 800 млн грн на закупівлю та встановлення кисневих станцій у «ковідні» лікарні. Частину цих коштів вже ефективно використало ДП «Медичні закупівлі України»: придбало 225 кисневих станцій для лікарень, з яких 29 станцій вдалось отримати фактично «бонусом», завдяки економії на тендерах. 

Доступ до інноваційних ліків для порятунку важкохворих пацієнтів (законопроєкт № 5736)

Парламент у першому читанні підтримав проєкт закону щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття. Цей механізм передбачає забезпечення важкохворих пацієнтів лікарськими засобами, які перебувають на стадії клінічних випробувань. В Україні згідно з чинним законодавством заборонено використовувати такі препарати, хоча цей механізм активно застосовують у більшості країн світу. 

Європейська система обігу ліків в Україні (законопроєкт № 5547)

У першу читанні схвалений наш законопроєкт, що передбачає адаптацію українського законодавства до стандартів ЄС. Ми запроваджуємо в Україні європейську систему повного «життєвого циклу» лікарських засобів: від розробки до реалізації та фармацевтичного нагляду.

Для цього створюємо новий уповноважений орган за прикладом ЄС та США, запроваджуємо інститут «уповноваженої особи», яка нестиме повну відповідальність за якість лікарських засобів, вводимо 2D-кодування медпрепаратів, національну систему верифікації лікарських засобів та реєстр препаратів, які ввозяться на територію України.

Запропоновані новації створюють умови для того, щоб українці лікувались дієвими, безпечними та ефективними препаратами належної якості.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy