Пошук Пошук Пошук Пошук Меню
Пошук по сайту:
Закрити

2021 рік для громад: Віталій Безгін про 10 найважливіших перемог року

2021 рік для громад: Віталій Безгін про 10 найважливіших перемог року

Земельна децентралізація, розвиток інституту старост, передача майна громадам, розбудова інфраструктури та рекордний за всю історію Держбюджет для місцевого самоврядування – наприкінці 2021 року голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін підбиває підсумки про головні ухвалені закони та ініціативи, що покращать життя громад.

  1. Громади отримали майно

2021 був перехідним роком передачі майна з районного рівня у комунальну власність територіальних громад. Попри весь скепсис, наразі цей план виконано на 99,9% – вже близько 24 тисяч об’єктів передано у комунальну власність громад. Є точкові судові оскарження, але загалом передача перевищила всі очікування. 

Тепер завдяки програмі Президента «Велике будівництво» всі ці громади наповнюються інфраструктурою: повсюдно будуються приймальні відділення, нові ЦНАПи, спортивні, освітні, дошкільні заклади.

  1. Земельна децентралізація

Ми ухвалили законопроєкт №2194 і провели земельну децентралізацію: передали всі державні землі за межами населених пунктів у власність громадам. Вони отримали змогу розпоряджатися своїми землями, що суттєво покращило потенціал наповнення місцевих бюджетів. Адже вся виручка від передачі в оренду чи продажу земельних ділянок йде до бюджету громади – за приблизними підрахунками, це 4,5 млрд грн щороку.

А після ухвалення ресурсного законопроєкту №5600 громади отримали ще більше можливостей для використання землі як ресурсу з наповнення місцевих бюджетів. У законопроєкті, зокрема, деталізується процедура підтвердження власності на земельну частку (пай), що збільшить надходження зі сплати земельного податку до місцевих бюджетів. Також відновлюється індексація нормативно-грошової оцінки землі.

Детальніше про земельну реформу за посиланням. 

  1. Стратегії громад 

Громади активно розвиваються у стратегічному напрямі, велика частина з них вже мають свої стратегії розвитку. За даними Мінрегіону, наразі в Україні вже розроблено та затверджено 532 стратегії у громадах. Ще 642 документи – на етапі розробки.

Наступного року плануємо зробити стратегії повсюдними, ухваливши законопроєкт № 5323, що запровадить обов’язкову наявність сільськими, селищними, міськими радами стратегій або стратегічних планів розвитку територіальних громад. Уряд цьогоріч ухвалив Державну регіональну стратегію до 2027 року. Тепер треба адаптовувати під неї стратегію кожної з громад.

  1. Професійні старости по всій країні

У 2021 році по всій території нарешті запрацювали професійні старости. Тепер це не політики та політикани, а люди, які можуть допомагати громадянам із базовими нотаріальними, адміністративними послугами. У законопроєкті №4535 щодо розвитку інституту старост, який парламент цьогоріч ухвалив в цілому, закріплено, що старости зможуть надавати адміністративні послуги мешканцям громад. А статус старости як службовця місцевого самоврядування підвищується з 6-го до 5-го рангу. Призначається староста місцевою радою після обов’язкового громадського обговорення з мешканцями старостинського округу.

За цей рік старости почали об’єднуватися між собою – з’явилося Всеукраїнське об’єднання старост, яке має стати потужною силою з адвокації їхніх інтересів. Від політичних дискусій навколо цього поняття ми маємо переходити до наповнення його сенсами.

  1. Рекордний бюджет для громад

Ключове досягнення 2021 року – це ухвалення Держбюджету-2022, що дійсно можна називати бюджетом громад. Настільки позитивного для місцевого самоврядування бюджету в історії України не було ніколи. 

На проєкти ДФРР і соцеконому виділять 11,2 млрд грн, інфраструктурна субвенція громадам – 9 млрд грн. На будівництво і ремонт доріг місцевого значення спрямують 24,6 млрд грн.  На регіональні аеропорти – 3,4 млрд грн. Крім розбудови інфраструктури велика увага приділяється розвитку освіти, медицини, культури та спорту в громадах.

  1. Послуги – ближчі до людей 

Нині в Україні працюють 984 ЦНАПи, а до 2024 року їхньою мережею буде покрита вся територія країни. Оформити довідку, закордонний чи український паспорти у вигляді ID-картки, зареєструвати місце проживання, ФОП – понад 400 послуг українці зручно та швидко отримують у своїй громаді, не витрачаючи гроші та час на дорогу до райцентру. 

Відкриваються надсучасні Дія.Центри – мережа ЦНАПів, де крім усіх адмінпослуг можна отримати ще й консультації щодо бізнесу, безоплатну правову допомогу, скористатися поштою, банківськими послугами, оплатити комуналку, потрапити на прийом до голови громади тощо. 

  1. Центри безпеки 

Це пожежна допомога, екстрена медицина та поліція в одному місці. Центри безпеки допомагають ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій, пожеж і аварій. А реагувати на прохання людини про екстрену допомогу в центрах зможуть зі швидкістю до 20 хвилин. Зараз їх працює 36 по країні. Мета – ще 350 таких центрів безпеки у всіх громадах. 

  1. Поліцейські офіцери громад

Такий поліцейський постійно мешкає та працює на території певної громади, а тому добре знає місцевих мешканців і розуміє їхні потреби. Він забезпечує порядок і допомагає запобігти порушенням. Цифри доводять: у громадах, де вже є свій поліцейський офіцер, рівень злочинності значно зменшується. У МВС планують, аби до кінця 2022 року таких офіцерів налічувалося 2 тисячі. 

  1. Швидкісний інтернет 

Цього року понад мільйон українців зможуть уперше під’єднатися до швидкісного інтернету. У межах проєкту «Інтернет-субвенція» від Мінцифри держава виділила кошти на підключення мережі «Інтернет» у 670 громадах. Це понад 3 тисячі сіл і 6 тисяч шкіл, дитсадочків, медзакладів, бібліотек, будинків культури і ЦНАПів. Мета Мінцифри: 95 % якісного фіксованого інтернету у всій країні вже у 2024 році. 

Нині важко уявити якісне функціонування сфери освіти, соціальних послуг чи медицини без швидкісного інтернету. На жаль, сільські території досі обмежені в доступі до нього. Проте тепер ситуація докорінно покращиться.

До того ж розгортання мереж 4G в селах зможе пришвидшитися майже вдвічі, коли парламент ухвалить законопроєкт №5811, що дозволить операторам швидше будувати нові станції 4G. 

  1. Індустріальні парки 

У країні стимулюють розбудову індустріальних парків. Це точки економічного зростання громад, де «вирощуватимуть» нові промислові виробництва. Ділянки землі, де під’єднано всі необхідні комунікації та в яких діє особливий пільговий режим для його резидентів. 

Для громад індустріальні парки – це нові робочі місця, зростання доходів мешканців від податку на нерухомість і землю, ПДФО, зменшення відтоку місцевих жителів, а також розвиток малого та середнього бізнесу. У планах на наступний рік – щонайменше 25 нових індустріальних парків, що почнуть повноцінно працювати.

Поділитись:

  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • WhatsApp
  • Viber
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

СТАНЬТЕ ЧАСТИНОЮ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»!

Приєднатися
Політика конфіденційності даних
підписників газети «Слуга Народу»
Прийняти
Privacy Policy